Minden idők 10 legtöbbet letöltött filmje (2011)

Bart Simpson

Ellentétben az év végi, illetve a hetente megjelenő statisztikákkal, ez a lista a filmek megjelenése óta elkövetett összes letöltést figyelembe veszi. Mint az várható, minél többet kaszál a mozikban egy film, annál többen szerzik be alternatív forrásokon keresztül. Amellett, hogy a lista (és főként a számok) tökéletes alapanyagot biztosítanak a SOPA-t és társait habzó szájjal lobogtató filmes ügyvédeknek, azt is mutatja, hogy az emberek továbbra is a jófajta, több szempontból is minőségi filmekre kíváncsiak a leginkább.

Éppen ezért nem is meglepő, hogy egyetlen tvájlájt film sem szerepel a listán. Na de nézzük, melyek napjaink kedvenc filmjei.

1. Avatar

Nem meglepő módon az első helyen James Cameron 2009-es blockbustere, az Avatar található. A hihetetlen 3D technológiával készített film nem csak a 2.8 milliárd dolláros globális bevételével, de 21 millió letöltéssel is büszkélkedhet.

2. The Dark Knight

Szintén átlépve az 1 milliárd dolláros bevételi álomhatárt, Christopher Nolan második Batman-filmje 19 millió letöltéssel a dobogó második fokára kapaszkodott fel. A trilógia harmadik része idén júliusban kerül a mozikba, és szinte biztos, hogy letaszítja majd elődjét.

3. Transformers

Az első élőszereplős Transformers film valószínűleg nem a kimagasló színészi alakítások miatt, hanem sokkal inkább Megan Fox tehetségének segítségével érte el a 19 millió körüli letöltést, biztosítva ezzel a harmadik helyet Michael Bay-nek a listán.

4. Inception

Ismét egy Chris Nolan film, ezúttal a negyedik helyen - a rendező ezzel elmondhatja, hogy az egyetlen, aki két filmmel is képviselteti magát ezen a listán. A film befejezéséről azóta is vad találgatások folynak a különböző fórumokon, amely a mai napig közel 18 millió letöltést eredményezett.

5. The Hangover

Az ötödik helyen az utóbbi idők egyik legjobb vígjátéka futott be. Todd Phillips 2009-es filmje azóta már megélt egy második részt, valamint hamarosan számíthatunk egy befejező, harmadik történetre is. A többek között Mike Tyson-t is felvonultató csapat 17 millió "online gratulációt" gyűjtött be az elmúlt 2 év alatt.

6. Star Trek

Másik nagy kedvencem, J.J. Abrams is felkerült a listára, méghozzá a 11. Star Trek filmmel. A 16 millió letöltéshez valószínűleg nagyban hozzájárult az a tény is, hogy minimális, illetve 0 trekkie vénával felszerelkezve is érthető a film, ezáltal mindenki számára kellemes szórakozást nyújt. A folytatásra 2013. május 17-ig kell várnunk.

7. Kick-Ass

Matthew Vaughn szuperhős-görbetükre 2010-es megjelenése óta számos hasonló filmet ihletett meg, de azokon még Nathan Fillion sem tudott segíteni. Ellenben a Kick-Ass 15 millió letöltéssel a hetedik helyre rugdosta fel magát a listán. Határozottan az elmúlt évek egyik must see filmje.

8. The Departed

Jó látni, hogy egy viszonylag régebbi, 2006-os film is ilyen elismerésre tudott szert tenni. A Martin Scorsese által rendezett The Departed azon kevés filmek egyike, amelyben Mark Wahlberg láttán nem akar sírva kirohanni a teremből az ember, de Jack Nicholson, Martin Sheen és DiCaprio, valamint Matt Damon remek maffia-FBI thrillere szintén az elmőlt évtized egyik kiemelkedő alkotása - ezt igazolja a 14 millió letöltés is.

9. The Incredible Hulk

Bár számomra kicsit meglepő a listára való feljutása, az Edward Norton és Tim Roth főszereplésével készült második Hulk-film 2008-as megjelenése óta közel 14 millió online rajongót gyűjtött maga köré. A The Avengers-ben azonban már mást láthatunk majd Bruce Banner szerepében, név szerint Mark Ruffalo-t.

10. Pirates of the Caribbean: At World's End

És végül, de nem utolsó sorban Captain Jack Sparrow is felküzdötte magát a listára, méghozzá a történet harmadik részével. 2007-es bemutatása óta szintén 14 millió letöltőt tudott be magának a habókos, botcsinálta, és elsősorban rumvedelő kalóz, valamint a Black Pearl kormányzása utáni verseny.